fredag 15 mars 2013

EN UTFLYKT RUNT NORRA DELEN AV RUSKEN

Den 6 oktober förra året var Annika och jag ute runt Rusken och tittade på den vackra höstnaturen. Ett naturligt stopp blev Nydala kloster, ett av landets äldsta kloster.
År 1143 kom de första cisternciensermunkarna hit från nordöstra Franmkrike för att bedriva mission.Det tog nästan hundra år att färdigställa klostret som invigdes 1266. Genom olika donationer växte klostrets välstånd. År 1521 tar sig Kristian Tyrann friheten att gästa klostret på vägen hem till Danmark och som tack för gästfriherten dränker han abboten och sex munkar i en vak på Ruskens is. 1527 drar Gustav Vasa in klostrets rikedomar till staten och två år senare drivs munkarna bort från klostret. 1688 restaurerades kyrkans östrparti och invidges samma år. Det är den byggnad som visas på bilden.
Från 2004 finns ett trädgårdsprojekt med syfte att inventera och återställa forna växter. Bl.a. finns en örtagård i anslutning till klosterkyrkan.

2 kommentarer:

  1. Alltid kul och spännande på våra utflykter. Tycker om att visa dig vad naturen i Småland så du får mer kunskap min käre Magister...; )

    SvaraRadera
  2. Och jag tycker om att upptäcka mer av Småland och dig min kära-:)

    SvaraRadera