söndag 12 maj 2013

Ölandsresan


Redo för avfärden till Öland.  Annika hade gjort underbara äggmackor och en enliters termos med gott kaffe inför första etappen till Öland. Förra året gjorde vi också en tur men i början av november. Öland finns verkligen i våra hjärtan.
Vid Orrefors rastplats sitter mackorna och kaffet som en smäck.
Här har vi uppsökt Albrunna kalkbrott på inrådan av Ragnar och Dag som vi träffade i Mörbylånga. Vi fick tips om att pungmes skulle häcka där. Efter en stunds letande upptäckte vi boet, en originellt flätad "kokong" mellan två björkar, och en lockande hane som fladdrade runt i trädkronorna rakt över våra huvuden tvåhundra meter från boet. Dessutom simmade en vacker gråhakedopping i en av dammarna.
Efter Albrunna tog vi östra vägen på ön och passerade Triberga där vi såg många gravänder och en vacker ängshökhane, Nästa stopp blev Borgholm där vi passerade den gamla borgruinen.
Hungern stillades på en trevlig restaurang där vi avnjöt en fin buffé och ägaren berättade att han haft ETT klagomål på tjugo år. Det var när hela restaurangen med 500 platser var fullbelagd och en gammal dam klagade på att hon inte fick en sittplats. I samma ögonblick som klagomålet framfördes blev en plats ledig-:)
Efter den trevliga mellanlandningen i Borgholm styrde vi kosan norrut till Långe Erik, Långe Jans bror. Vi gick ut och njöt av den karga naturen och vackra utsikten vid det gamla fyrområdet, där många olika fågelarter sjöng. En mindre flugsnappare jagade insekter och flera ärtsångare m.m. observerades.
Det blev kväll, och vi parkerade bilen och mötte solnedgången över Kalmarsund. I söder såg vi Blå Jungfrun som tronade likt en blåaktig kupa i aftonsolens sken. Dagen hade bjudit på många upplevelser men solnedgången tar nog priset.
Vi hade tagit med oss täcken och kuddar och snart slöt vi våra trötta ögon och sov gott tills morgonen grydde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar